Hvornår kan jeg gå på pension?

Hvornår kan jeg gå på pension?
Af Alexander Tange, info@plancap.dk

Danmark har et af verdens bedste pensionssystemer. Det kan dog virke uigennemskueligt, og det er ikke let at få svar på selv de simpleste spørgsmål som ”Hvornår kan jeg gå på pension?” Det vil Plancap gøre noget ved.

Det simple svar er:
• Hvis du er født i 1953 eller tidligere, kan du gå på folkepension, som 65 årig.
• Hvis du er født i første halvdel af 1954, kan du gå på folkepension som 65,5 årig.
• Hvis du er født i anden halvdel af 1954, kan du gå på folkepension som 66 årig.
• Hvis du er født i første halvdel af 1955, kan du gå på folkepension som 66,5 årig.
• Hvis du er født mellem juli 1955 og december i 1957, kan du gå på folkepension, som 67 årig.
• Hvis du er født mellem 1958 og 1962, kan du gå på folkepension, som 67,5 årig.
• Hvis du er født i 1963 eller senere, kan du gå på folkepension som 68,5 årig.

MEN! Disse tal gælder for folkepensionen – den som du får udbetalt af den danske stat. Du kan gå på pension før, hvis du selv har sparet op til din pension, eller har en pensionsordning igennem din arbejdsplads. Og så bliver spørgsmålet om, hvornår du kan gå på pension, mere komplekst.

Hvorfor skal jeg spare op?
Hvis du selv sparer op til din pension, så er du selv med til at bestemme, hvornår du vil tage hul på den og gå på pension. Eftersom alderen for, hvornår du får folkepension, bliver bestemt af politikerne på Christiansborg, kan du også godt regne med, at de vil sætte alderen op flere gange, inden du når den nuværende pensionsalder.

Folkepensionsalderen bestemmes nemlig af vores gennemsnitlige levealder – og den er støt stigende, fordi vi lever bedre og har gode sundhedstilbud. Som det ser ud nu, kan pensionsalderen for dem, der er født efter 1980 blive hævet til 72. Så vil du på pension tidligere og selv bestemme hvornår, så skal du selv finde pengene via din private pension, lån eller andre opsparinger.

Men hvornår kan jeg SÅ gå på pension?
For at se, hvornår du personligt kan gå på pension med din nuværende ordning, så besøg www.pensionsinfo.dk og log ind med NemID. Siden er en del af Borger.dk systemet, og dine oplysninger er derfor i sikkerhed. Siden har samarbejde med de fleste banker og pensionsordninger, så de har det bedste overblik.

Vil du gå tidligere på pension eller have flere penge at gøre med? Så kontakt Plancap gratis via denne formular, så giver vi dig tre tilbud efter dine ønsker – for eksempel at kunne gå på pension tidligere.

Det er ikke kun pensionsalderen, som er politisk bestemt. Det er også størrelserne på ydelserne, som du får fra det offentlige. Vil du selv styre, hvornår du kan gå på pension, og hvilken levestandard, du vil have, når du når så langt, så skal du altså selv begynde at spare op.

Kontakt os i dag

Kendt fra blandt andet